Волонтерські практичні заняття з домедичної допомоги

У такий складний та відповідальний для України час висловлюємо щиру подяку за небайдужість та ініціативність, відданість своїй справі, високий фаховий рівень у проведенні волонтерських практичних занять з домедичної допомоги для педагогічних працівників та учнів закладів освіти Дрогобицької міської територіальної громади Львівської області студентці групи 6107 Ірині Янів та студентці групи 6113 Марії-Вікторії Криванчик медичного факультету №1 Національного медичного університету ім. ОлександраБогомольця.

Волонтерські практичні заняття з  домедичної допомоги (серцево-легенева реанімація та зупинка кровотечі) були проведені на базі закладів освіти Дрогобицької МТГ: ЗДО №11 «Світлячок», ЗДО №2 ім. отця Кирила Селецького, ЗДО №35 «Колобок», ЗДО №21 «Сонечко», ЗДО №26 «Колобок», ЗДО №6 «Веселка», ЗДО №29 «Дюймовочка», Нагуєвицька СЗШ, Долішньолужецька СЗШ, ліцей №2.  Загалом навчання пройшли 221 педагог та   25 учнів.

Під час занять слухачі практикувалися зупиняти кровотечу, допомагати при різних травмах, потраплянні сторонніх предметів у дихальні шляхи та інших невідкладних станах. Тренування відбувалися з використанням спеціального обладнання та підручних матеріалів. Студентки-тренерки демонстрували дії  як уникнути паніки та як правильно покликати на допомогу. За допомогою алгоритму «КОЛЕСО», що означає первинну перевірку пораненого за наступними параметрами і є абревіатурою з наступним розшифруванням: К – кровотеча, О – огляд дихальних шляхів, Л – стан легень, Е – ефективність дихання, С – робота серця, О – огляд тіла й оцінка свідомості, педагоги та учні навчились зорганізовуватись при наданні домедичної допомоги. Використовуючи прийом «Чую. Бачу. Відчуваю», слухачі навчились визначати наявність дихання та відпрацювали легкий для запам’ятовування метод Раутека для переміщення постраждалого у стабільне положення:

  1.  «Вільна каса» (положення піднятої руки);
  2.  «Дзвінок мамі» (положення притиснутої паралельно до вуха руки);
  3. «Потанцюємо»( положення зігнутої  у коліні ноги).

Зберегти життя до приїзду медиків – обов’язкове знання для освітян та дуже важливе для батьків і дітей.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *