У Дрогобичі відбулися серпневі педагогічні студії

Григорій Сковорода, якому цьогоріч виповнюється триста років, висловлювався на диво сучасно: хто добре запалився, той добре почав, а добре почати – це наполовину завершити. Ця думка гарно пасує до початку навчального року в Дрогобицькій МТГ, бо зустріч, про яку піде мова, мала, власне, таку ціль – запалити педагогів до доброго початку попри виклики й тривоги.
29 серпня у приміщенні наукового ліцею ім. Б. Лепкого учительство зібралося на серпневі педагогічні студії. Умовно подію можна поділити на дві частини. У першій понад 400 присутніх мали змогу зануритися в тему організації професійних спільнот. У другій кожна спільнота працювала окремо відповідно до предмета.
Після прийняття в 2017 році “Закону про освіту” потреба у здійсененні вертикального, часто примусового керівництва методичною роботою відпала. Натомість з’явилася нова потреба – у супроводі та консультуванні педагогів в питанні професійного розвитку, у виробленні професійної траєкторії тощо. Яка роль спільноти у таких умовах? Чи може її діяльність сприяти справі? Адже, за словами А. Шляйхера, засновника відомого дослідження PISA, “якість освіти ніколи не буде вищою, ніж якість учителів». Тобто, правильний професійний розвиток педагогів – запорука освіти високого ґатунку.
Із особливостями організації роботи у спільноті вчителів познайомила Галина Марчук, директорка ЦПРПП ДМР. Вона розповіла про відмінності та переваги сучасного підходу, навела приклади, щоб мотивувати педагогів до активної співучасті, а не до пасивного “споживання” напрацювань колег.
Коли вчителі розійшлися по авдиторіях, то змогли більш широко – у форматі Дрогобицької міської ТГ – познайомитися. А ще вони спілкувалися в малих групах: обговорювали теми, які хотіли б опрацювати всією спільнотою. Таким чином, шляхом кластеризації товариство обирало запити на найважливіші теми, над якими буде працювати кожен.
Сподіваємося, що серпневі студії стали рушієм мережі професійних спільнот у громаді. Ми зустріли своїх колег, знайомих і незнайомих. Відчули те велике бажання побачитися з учнями, підтримати дискусію з колегою, розвиватися професійно всупереч обставинам. Маргарет Мід писала: “Ніколи не сумнівайтеся в тому, що маленька група громадян, які мислять та віддані справі, здатна змінити світ. Насправді, це – єдине, що його коли-небудь змінювало.” Ми знаємо, що це і про наші спільноти теж.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *