10 ідей, як зустріти дітей

Кожного року педагоги намагаються докласти чимало зусиль, щоб зустріти учнів по-особливому.  І хоч досвід інших країн каже нам, що перший день нового навчального року – звичайнісінький, але в нашій традиції – створити позитивну емоційну атмосферу. Бо як зустрінеш рік, так і проведеш. Пропонуємо десять ідей, які можуть стати в пригоді.

  1. Запишіть мотиваційне двохвилинне відеозвернення до батьків і дітей просто з класу. Кілька простих щирих слів спрацюють краще, ніж довгі пафосні промови. Нехай батьки і діти відчують, що ви на них чекаєте, що всі ви – єдина родина.
  2. Перше вересня припадає на середу. Розплануйте завчасно не один, а відразу три дні, зробіть їх тематичними. Нехай ці дні об’єднує візуальна складова, а завдання будуть різними. Наприклад, «Три сходинки, щоб розпочати п’ятий клас/навчальний рік/нову подорож», «Чек-лист справжніх учнів/майже дорослих/випускників», «Три горішки для розумників», «Загадуємо три бажання на навчальний рік», «Наші суперсили. Наші страхи. Наші очікування».
  3. Підготуйте предмети, які можуть бути використані в якості музичних інструментів та спробуйте спільно створити мелодію. Це не так просто, але ефект вражає! Підійдуть ложки, лінійки, ключі, пластиковий посуд тощо.
  4. Запишіть про кожного учня щось, що підкреслює його індивідуальність, сильну сторону. Влаштуйте гру з відгадуванням «Хто це з нашого класу?». Наприклад: хто найшвидше бігає на фізкультурі? чия улюблена книжка «Джуді Муді»? хто знає все про коней? Фокус на тому, що про кожну дитину можна й необхідно відшукати щось важливе, якусь рису, виявлену в ній найбільше. Загадки типу «Хто нам зірвав минулого року майстер-клас?», звичайно ж, некоректні. Вони нагадують про невдачу, а не мотивують, підтримують.
  5. Вділіть трохи часу, створіть з картону  рамку для фотографії з датою і підписом («Мій перший день у школі. 1 вересня 2021 року»). Можливо, ви не використаєте її вдруге, але така світлина залишить потужний емоційний слід. Якщо для вас це занадто важко, придумайте написи на паличці. Вони також мають гарний вигляд на світлинах. (Наприклад «Я вже в 6 класі!»,  «Я – майбутній Піфагор/Ілон Маск!», «Обіцяю не спізнюватися!», « Урок – для навчання, перерва – для канапки!», «Ще довго до канікул?» тощо).
  6. Принесіть красиву коробку чи іншу ємність для спогадів, підготуйте усе необхідне для оздоблення (малюнки з використаних зошитів, фото класу), прикрасьте разом з дітьми цю коробку, назвіть її «Наш 2021-2022 рік» чи «Наш 4 клас!».  Творчий безлад вартує позитивного емоційного старту. Можна розпочати літопис 2021-2022 навчального року (красивий записник). Нехай кожен з дітей щотижня вписує в нього головні події.
  7. Підготуйте паперові квіти (шаблон додається). Напишіть на них передбачення і стуліть пелюстки. Запропонуйте дітям вибрати собі квітку та обережно покласти на воду (підійде піднос чи пласка тарілка з невеликою кількістю води). На воді пелюстки розкриваються так, що кожен може прочитати своє передбачення.
  8. Скористайтесь арсеналом вправ для згуртування класу.
  9. Якщо це п’ятикласники, запросіть десятикласників, щоб вони розповіли дітлахам про нове, що їх чекає в середній школі.
  10. Створіть рекламний плакат вашого класу спільними зусиллями, придумайте рекламний слоган цього навчального року.

Джерела:

Проведемо перший дзвоник по-новому: креативні ідеї та сценарії

Як зробити 1 Вересня незабутнім.7 крутих ідей вчителям

Веселкові ідеї для уроків

Шаблон квітки і фантазія працівників ЦПРПП

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *