Завершився другий ярмарок педагогічної творчості “Інноваційний світ дошкілля”

Триденний другий ярмарок педагогічної творчості «Інноваційний світ дошкілля» зібрав велику дошкільну родину з різних куточків України. П’ятнадцятьма експертами стали науковці, практики, батьки та всі, хто вболіває за дошкільну освіту. Загалом нас зібралося понад 200 учасників. Ми обмінювались досвідом, сприяли пошуку педагогічних ідей щодо модернізації та вдосконалення змісту дошкільної освіти, популяризували політику дошкільної освіти, спрямовували всі наші зусилля на покращення якості освітнього процесу заради майбутнього дітей.

В рамках проведення ярмарки педагогічної творчості «Інноваційний світ дошкілля» реалізовано ще одну активну форму взаємодії педагогів у форматі «1 хвилина – 1 інновація – 1 спікер – 1 ЗДО». Педагоги із 10 закладів дошкільної освіти допомогли нам створити інтерактивну мапу творчості, а саме зняли відеоролик, про те, що для них  вдавалося найкраще в освітньому процесі,  які ідеї були найбільш вдалими, які інноваційні технології, методи, форми роботи виявилися справжньою знахідкою. Надихаючі та мотиваційні виступи освітян з кращими практиками навчання, виховання та розвитку дітей  у закладах дошкільної освіти Дрогобицької ТГ ми  транслювали впродовж трьох днів заходу. Покликання на інтерактивну мапу творчості  https://padlet.com/ivanna5ivanishcheva/1-1-1-1-5xmlht2xp65vzhut

Учасники заходу познайомились з інноваційною системою освіти та піклування з дітьми раннього та дошкільного віку Mr.Leader&Care та спікером Наталією Пікановою, директоркою компанії Mr.Leader. Дякуємо автору ідеї та методики «Mr.Leader&Care», народному депутату Верховної ради України 9  скликання, члену Комітету з питань освіти, науки та інновацій Володимиру Воронову за співпрацю.

Педагогічні працівники взаємодіяли з всеукраїнською тренеркою The Lego Foundation Аллою Оленич, яка окреслила практичні шляхи реалізації гри як наскрізного підходу в освітньому процесі ЗДО для всебічного розвитку дитини. Дякуємо керівниці освітніх ініціатив The Lego Foundation  Оксані Ромі за співпрацю.

Анна Волохова, монтессорі-педагог для дітей віком 0-3 та 3-6 років, засновниця ГО «Монтессорі UA» розповіла про таємниці методики Марії Монтессорі та про поширення монтессорі-освіти в Україні.

Лілія Антонова, директорка приватного садка «Бембі» поділилась сучасними та інноваційними підходами щодо організації масових свят у ЗДО «Бембі» – затишному гніздечку, де панує сімейний затишок та тепло.

Олена Ткачик, директорка КУ «Бродівський ЦПРПП» презентувала як практично формувати соціально-громадянську компетентність у дітей дошкільного віку, адже основи соціально-громадянської компетентності закладаються в дошкільному віці і є передумовою для подальшого розвитку соціальної та громадянської компетентності в Новій українській школі.

Ольга Рейпольська, завідувачка лабораторії дошкільного виховання Інституту проблем виховання Національної академії педагогічних наук  України, д-р пед. наук акцентувала увагу на мотивації батьківського партнерства, надала практичні рекомендації  щодо створення цифрового освітньо-виховного середовища відповідно до Концепції виховання дітей в цифровому просторі.

Марта Мала, керівник музичний ЗДО №2 ім. отця Кирила Селецького презентувала з досвіду роботи інтеграцію  здоров’язбережувальних технологій в музичну діяльність в ЗДО.

Оксана Курило, керівник музичний ЗДО№15 “Лелеченька” поділилась досвідом роботи щодо виховання громадянина-патріота засобами музичного мистецтва, презентуючи унікальні авторські постановки танцю.

Оксана Коваленко, вихователь ЗДО №15 “Лелеченька” ознайомила нас з інноваційними практиками щодо організації мовленнєвої роботи, спрямованої на збагачення словника, граматичної упорядкованості, зв’язності висловлювань у процесі роботи над текстом, розвиток чутливості до краси й точності художнього слова.

Оксана Кітраль, вихователь ЗДО №35 “Колобок розкрила важливість застосовування на практиці методів і прийомів кінезіології, що дають змогу «тренувати» мозок у дітей дошкільного віку, у тому числі і у дітей з особливими освітніми потребами.

Юлія Михлик, вихователь-методист ЗДО “Сонечко” с. Рихтичі, вкотре здивувала нас використанням нетрадиційних форм роботи розвитку пізнавальної сфери дошкільників: вирощенням метеликів під час реалізації проєкту «Як з’являється метелик?», вирощуванням курчат під час реалізації проєкту «Все про яйце».

Директорка КУ «ІРЦ ДМР» Ірина Шустова розповіла про раннє втручання, причини загрози, основні принципи організації та надання послуги раннього навчання. Фахівці КУ «ІРЦ ДМР»  Наталія Іванів та Мар’яна Гаврилків  презентували унікальність та різноманіття застосування методики пісочної терапії та сенсорної коробки – коробки щастя.

Любов Земко поділилась цікавим досвідом з використання  інноваційної оздоровчої технології для дітей і дорослих –  мандалотерапії під час занять та у разі повітряних тривог, перебуваючи  в укритті.

Спільно з Надією Старух, практичним психологом ЗДО №15 «Лелеченька» шукали ресурси для відновлення.  Спікер поділилась ефективними практиками з подолання стресу, адже кожній людині важливо не лише розуміти, якими ресурсами вона володіє, а якими ні, а й вміти правильно користуватись, розподіляти, правильно інвестувати, щоб бути ефективним/ою під час досягнення своєї мети. 

Світлана Самойлик , заступниця директорки ліцею №4 ім. Лесі Українки, будучи  першопрохідцею з І пілотування програми «СЕЕН» в Україні поділилася думками та порадами щодо ефективності соціально-емоційного та етичного навчання під час воєнного стану, поміж раніше небачуваного страху та тривог як душевних, так і повітряних.

Щиро дякуємо експертам ярмарку, активним учасникам, модераторам, організаторам, партнерам. Висловлюємо щиру подяку за співпрацю доценту кафедри менеджменту освіти, економіки та маркетингу ЦІПО Надії Василівні Любченко.
Сподіваємось, що кожен собі у скриню знахідок поклав корисні знайомства, цікаві відкриття, творчі ідеї.

Переглянути виступи спікерів, активностей педагогів закладів дошкільної освіти Дрогобицької МТГ можна на ютуб-каналі центру за покликаннями:

День 1 – https://youtu.be/g0X5UUdVMn8;

День 2 – https://youtu.be/kwhvNvGNY-M;

День 3 – https://youtu.be/GT08Aep5UGk.

Заповнити форму зворотного зв’язку можна до 4 травня 2023 року https://forms.gle/yN5xwRFPYzHmty8t9

Нехай ваші ідеї будуть живим струмком творчості! Бережіть свої мрії і надії! Віримо в Збройні Сили України! Віримо в дошкільну освіту! Знаємо, що освітяни своєю самовідданою справою наближують день до перемоги.

Слава Україні! 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *