Завершився марафон “Турбота”

24-28 квітня за ЦПРПП ДМР та спільнота практичних психологів і соціальних педагогів Дрогобицької міської ТГ провели для освітян марафон «Турбота».

Щоразу о 15.00 п’ять днів поспіль наші освітяни мали можливість послухати практичних психологів та соціальних педагогів різних закладів освіти й «прокачати» свою психологічну компетентність. Усе це – заради збереження особистого фізичного та психічного здоров’я під час професійної діяльності та задля сприяння створенню атмосфери безпеки, довіри в закладі загалом.

Про вплив війни на психологічних стан учасників освітнього процесу в перший день марафону розповіли практичний психолог ліцею № 7 та гімназії № 11 ім. Т. Зозулі Алла Якуц, соціальний педагог гімназії № 5 ім. Героя України генерал-майора С. Кульчицького  Зоряна Турик та практичний психолог цієї ж гімназії Ірина Грицюк.

Другого дня тему небезпеки насильства розкрили спікери з ліцею №2 – соціальний педагог Сергій Живчин та практичний психолог Галина Стебівка. До команди увійшла практичний психолог Дрогобицького ліцею ДМР Надія Мойшевич. Цифровий супровід організували Лілія Максимич та Надія Гащич.

«Педагогічна взаємодія  та емоційне і професійне вигорання педагогів» – так звучала тема третього дня. Спікерами були практичні психологи Віра Слотило (ЗДО №19 «Полуничка»), Любов Земко (ЗДО № 13 «Казка»), Леся Захаряк (ЗДО № 2 ім. отця Кирила Селецького). Долучилася до висвітлення цієї важливої теми й практичний психолог ліцею № 3 ім. В. Чорновола Наталія Подоляк.

З підлітками завжди непросто спілкуватися, а в час війни – і поготів. Тому тему четвертого дня нашого марафону ми  сформулювали так: «Особливості взаємодії з підлітками в умовах війни. Вплив субкультур на поведінку підлітків». З цією  темою педагогів ознайомили Наталія Голець (практичний психолог Болехівської гімназії), Оксана Мацигін ( практичний психолог Нижньогаївського НВК І-ІІІ ст.), Оксана Борик (практичний психолог гімназії № 17), Ірина Біль (практичний психолог дитячого будинку «Оранта»).

П’ятий – завершальний – відрізок марафону був присвячений психологічній підтримці педагога. Спікерами стали практичні психологи Тетяна Романишина (ЗДО № 29 «Дюймовочка»), Ірина Мітрофанова (Дрогобицький науковий ліцей ім. Б. Лепкого), Людмила Лукавська (Рихтицька СЗШ І-ІІІст.) та Ганна Кіт (ЗДО № 6 «Веселка»).

Образом марафону стала жабка, про яку складено чимало повчальних притч і байок. Саме жабка часто ставала піддослідною в експериментах  вчених, тож ми використали її як символ знань, що ґрунтуються на дослідженнях.

Близько сотні осіб взяли участь у марафоні. Ще частина дивилася його в записі. Ми дякуємо всім учасникам за активність, інтерес до заходу, і щиро сподіваємося, що здобуті знання стануть основою турботи про себе та інших у контексті безпеки, партнерської взаємодії та пошуку внутрішніх ресурсів. Адже то нескладно – потурбуватися, подбати, поклопотатися, подумати, допомогти. Так ми можемо переживати горе й звертати гори.  

Завершився марафон висловом Лео Бускалья, що всім нам відкриває джерела наснаги: «Занадто часто ми недооцінюємо силу дотику, усмішки, доброго слова, активного слухання, чесного компліменту чи найдрібнішого прояву турботи. Все перелічене здатне перевернути життя.»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *