У Дрогобичі відбувся перший фестиваль STEM-проєктів

Чи куштували ви їстівні дерева з власноруч облаштованого шкільного подвір’я?
Чи бачили, як танцюють роботи?
Чи знаєте, як наука запозичує ідеї у природи?
Чи відвідували найсолоніший Дрогобицький сайт?
Чи змогли б спорудити справжню міні-теплицю?
Чи зуміли б сконструювати соляну кімнату?
Чи уявляєте, на що здатний шкільний вулик?
Чи знаєте, що таке лейденська банка?
Чи бачили ви очі дітей, захоплених своїми ідеями та проєктами інших? Усе це можна вписати в коротку абревіатуру STEM, в якій ховається наука, технології, інженерія й математика. Вони взаємодіють між собою, зіштовхуються та доповнюють одна одну, спонукають до відкриттів!
1 червня у Дрогобичі відбувся Фестиваль STEM-проєктів. Його проведення ініціював Центр професійного розвитку педагогічних працівників, а локацію гостинно надав біолого-природничий факультет Дрогобицького державного педагогічного університету ім. І. Франка. Самі ж проєкти – то результат дослідницької роботи STEM-команд закладів освіти.
Фестиваль мав чітку мету – обмін досвідом та ідеями з впровадження STEM-освіти як нового розвивального середовища для учнів, що сприяє іншому способу мислення, забезпечує дослідницьку діяльність дітей та формує сучасні STEM-компетентності, дозволяє виховати в дітях гнучкість і критичне, практично орієнтоване мислення, має профорієнтаційні цілі, відкриває можливості міжнародного співробітництва.
З вітальним словом до присутніх звернулися декан факультету Світлана Волошанська, директор ЦПРПП Галина Марчук та доцент Віталій Філь. Про те, як можна використовувати інтерактивні моделі при вивченні еволюції Землі, учасникам розповіла доцент Оксана Микитчин. Після цього команди закладів освіти презентували результати своєї науково-практичної діяльності. Теми – різноманітні, змістовні та масштабні:
“Освітній вулик” (ліцей №7);
“Таємниця дрогобицької солі” (Дрогобицький ліцей ім. Б. Лепкого);
“Цікава історія електрики – від фокусів з лейденською банкою до ВАК” (гімназія №11 ім. Т. Зозулі);
“Змінюємо школу разом: подвір’я дитячих мрій” (гімназія №8);
“Розумна теплиця” ( гімназія №10 ім. Є. Коновальця);
“Корисні додатки” (ліцей №2);
“Дивосіль” (гімназія №6 ім. Героїв АТО);
“Природа завбачлива” ( ліцей №1 ім. І. Франка).
STEM-команди кожного освітнього закладу складалися з учнів та вчителів. Програма фестивалю була інтерактивною: обійшовши всі локації, учасники збирали літери S, T, E, M. Діти жваво цікавилися проєктами один одного, спілкувалися та, сподіваємося, відшукали натхнення для втілення нових ідей. Чого тільки варті тлумачення абревіатури “стемівців”! Ось приклад: Супер Техніка Економить Можливості!
Замість висновку хочемо запевнити – далі буде. Будуть майданчики для взаємодії, простори для творчості та стимули для навчання! А дорослим варто знати, що в нас допитливі й талановиті діти, які вміють робити звичайне – надзвичайним. Тож маємо подбати разом, щоб потенціал міста працював на його розвиток. І хоч цьогоріч захід відбувся вперше, Центр професійного розвитку анонсує проведення фестивалів у майбутньому. А ще сподівається, що проєктів побільшає, коли зі своєю дослідницькою роботою долучаться інші заклади освіти, які були присутні як гості.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *