Яким для ЦПРПП ДМР був 2022 рік?

     Традиція підводити підсумки зачепила і нас. Не те, щоб це був детальний огляд, ні. Але хочеться озирнутися і побачити не лише подію, яка всіх нас хотіла перекреслити як націю, а ще й те, що будо окрім неї, всупереч їй.

     Отже, рік ЦПРПП почався з нашого улюбленого освітнього кластеру і об’єднав чимало педагогів. Продовжиться він і вчетверте – у січні 2023 року. Тож на новорічному порозі запрошуємо вас до участі.

     Партнерська взаємодія зі стейкхолдерами в освіті сприяє підвищенню якості освітньої діяльності та якості освіти. Тому управління ДСЯО у Львівській області спільно з нашим центром провело навчання для керівників закладів освіти, заступників директорів шкіл. Увагу учасників заходу сфокусували на ключових аспектах проведення самооцінювання.

     Директор ЦПРПП ДМР Галина Марчук долучилася до зустрічі з представницькою делегацією ЛОІППО, яка відбулася в ліцеї № 2, що впроваджує Державний стандарт базової середньої освіти і є учасником всеукраїнського експерименту. 

     Взагалі, упродовж року було чимало заходів для управлінців ЗЗСО і ЗДО. Відбувся семінар на тему “Упорядкування документів: проведення експертизи цінності документів” за участі О.П.Гриньків, начальниці відділу міського архіву виконавчого комітету Дрогобицької міської ради, а також онлайн-зустріч з питань закриття номенклатури справ за поточний рік тощо.

     Темі стратегічного управління розвитком закладу освіти був присвячений семінар керівників ЗЗСО Дрогобицької МТГ, який відбувся в онлайн форматі за участі Оксани Клепуц, директорки Козівського опорного ЗЗСО – ліцею імені Михайла Гаврилка при ЛНУ ім.І.Франка, освітньої експертки, тренер-експертки програм та курсів для управлінців, голови ради директорів Львівщини.

     У рамках проєкту «Інфомедійна грамотність у закладах освіти Львівщини», що входить до Програми розвитку освіти Львівської області на 2021-2025 рр.,  в травні відбувся онлайн-семінар «Час правди: фейки у жорнах медіаграмотності». Учасниками заходу стали понад 100 класних керівників ЗЗСО та вихователів ЗДО.

     Відбувся також онлайн-семінар “Проєктування процесу ефективного навчання за допомогою зворотного дизайну” за участю Людмили Сакович, взаємодія з якою стала для учасників  можливістю здійснити своєрідний селфі-аудит професійної діяльності.

     Педагоги мали можливість навчатися у Марини Пристінської, нейропедагога, психолога, нейрокінезіолога, консультанта з питань освіти. До вебінар “Нейропедагогіка початкової школи” долучилися вчителі початкових класів, вихователі-методисти закладів дошкільної освіти та практичні психологи.

     Для працівників закладів позашкільної освіти відбувся семінар-практикум на тему “Цифровий простір педагога закладу позашкільної освіти”, який  на запрошення нашого центру провела Ірина Суховерська, завідувачка кабінету інформаційно-комунікаційної діяльності ЛОІППО, кандидатка історичних наук.

     Потужно запрацювали і професійні спільноти. Спочатку зустрілися лідери спільнот, згодом робота продовжилася у вужчому професійному колі. Тож тепер фахові питання з колегами можна вирішувати більш ефективно, а об’єднуватися для реалізації спільних проектів легше.

     А ще наша команда провела інтенсив – двадцять семінарів з формувального оцінювання, охопивши  29 закладів середньої освіти, загалом – 326 педагогів.

     Напередодні професійного свята педагоги були запрошені на традиційну зустріч з міським головою «Кава з мером». Розмова вдалася, вона була важливою і конструктивною.

     Після 24 лютого виникла гостра потреба в освоєнні простих навичок домедичної підготовки. У проведенні занять нам допомогли викладачі біологічного факультету ДДПУ ім. І.Я. Франка та студентки медичного вишу на волонтерських засадах. Практичні психологи й соціальні педагоги провели низку тренінгів за програмою «Діти та війна: навчання технік зцілення».

     Наші педагоги-дошкільники змогли взяти участь  у безкоштовному онлайн-курсі «Соціальне навчання та взаємодія в закладі освіти: навчання через гру для успішного майбутнього» від  The LEGO Foundation, а також долучитися до проведення тижня архітекторів та винахідників Землі в рамках STREAM-руху. ЗДО беруть активну участь у впровадженні важливої новації з формування соціально-громадянської компетентності дошкільника, відповідно до оновленого Державного стандарту дошкільної освіти.

     Працівники центру долучилися до проведення  проєкту ЮНІСЕФ «Спільно», що дозволило інтегрувати дітей ВПО. А також проводили тренінги для учнів в межах програми «Діти та війна».

     З початком повномасштабного вторгнення центр провів цикл семінарів-практикумів у закладах дошкільної освіти на тему «Психолого-педагогічна підтримка дітей в надзвичайних умовах».

     З ініціативи ЗДО №29, за підтримки відділу освіти та ЦПРПП ДМР, директорів і педагогів ЗДО, батьків малих вихованців та отця Василя Чави на Покрови біля церкви Святого Йосафата відбулася гарна й світла подія – благодійний ярмарок, підсумком якого став чималий збір на потреби ЗСУ (близько 34000 грн). Потужний заряд доброчинності простягнувся до грудня: до дня ЗСУ дошкілля провело акцію “Теплий дарунок для ЗСУ” в межах проєкту «Майстерня добрих справ», щоб передати на фронт теплі речі та смаколики. Тож ми вкотре довели свою єдність справами.

     З ініціативи ЦПРПП на базі ліцею №4 імені Лесі Українки проведено тренінг “Креативний вибух” для спільноти вчителів-філологів. Спікером виступила Анна-Марія Богосвятська, кандидатка філологічних наук, доцентка, завідувачка кафедри гуманітарної освіти КЗ ЛОР «Львівський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти».

     Не дрімали й бібліотеки. Вони охоче долучалися до акцій збору книжок для українських школярів, які перебувають в Польщі. Тож «Українська домівка» у Любліні має організований книжковий стелаж, де є література з нашої громади.

     Крім цього, бібліотекарі активно провели всеукраїнський місячник шкільних бібліотек. А ще ресурсну зустріч на тему «Розумні казки: казкотерапія для школярів і не тільки», що відбулася у співпраці з всеукраїнською ініціативою “Активна громада” від інституту «Республіка».

     В громаду приїхало чимало колег-педагогів з усієї України. Ми будували з ними комунікацію, вивчали потреби, залучали до наших заходів. Завдяки сприянню туристично-інформаційного центру відбулася екскурсія містом для освітян ВПО.

     Крім того, центр у партнерстві з педагогами-філологами закладів освіти Дрогобицької міської ТГ започаткував навчання на бліц-курсі «Мова єднає!» для внутрішньо переміщених осіб. Курс продовжився восени в онлайн-форматі під назвою “Розмовляємо українською”.

⠀У Всесвітній день вишиванки ми звернулися до педагогічної спільноти з пропозицією переглянути бабусині куферки й полиці давніх шаф – і потрапили під зливу чуйних історій та неповторних світлин, які склади цілу галерею вишиваних скарбів.

     Для лідерок професійних спільнот  ми організували майстер-клас «Таємниці хусткування» за участю Оксани Рудавської та Любові Кузик.  А ще наші чудові учасниці  отримали круті «Щоденники професійного розвитку», які центр надбав у межах проєкту фінської підтримки реформи української школи «Навчаємось Разом» («Learning Together»).

     Майже кожен чув вислів «В темні часи добре видно світлих людей». Власне, цей вислів і відключення електроенергії надихнули нас на проведення в ЗЗСО акції «Будь світлом для іншого», щоб навчитися вмикати те внутрішнє світло, яке працює від дуже надійних акумуляторів – цінностей.

     Наша команда збагатилася двома новими консультантами, тож маємо тепер фахівця з математичного напрямку та інформатики. А ще в нас народилися дві крихітки – донечка та онучка.

     Звісно, ми намагалися допомогти педагогам у підготовці до визначних дат. Тож хто цікавився, той неодмінно скористався матеріалами. Серед іншого ми підготували інтелектуальну гру «Пилип Орлик та його конституція» (для класних керівників) та матеріали для відзначення 300-ліття з дня народження Г.С. Сковороди.

Звісно, це не вся наша діяльність. Звісно, за лаштунками робочих днів залишилися деталі, труднощі та командна робота. Але навіть під час війни ми щодня перемагаємо тим, що намагаємося  вчитися і вчити, працювати й надихати,  підтримувати себе та інших.

Перший день нового року буде 312 днем повномасштабного вторгнення ворога на нашу землю. Ми не знаємо, коли буде останній, але впевнені, що в один з днів 2023 року. І тепер, і після перемоги в освітян багато роботи. Тож бажаємо попри все жити і сподіватися на перемогу добра над злом, справедливості над тираном, світла над темрявою.  А наш центр завжди буде поруч. Слава Україні, дорогі наші люди!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *