1 жовтня – міжнародний день усмішки

Усі погодяться, що усмішка – то чудово. Але найкраще вміє переконувати наука. Тож ми зібрали для вас кілька фактів про цю таку легку, таку доступну спонтанність, яка робить сонячним настрій і теплим зустріч.

Французький невролог Гійом Бенджамен Дюшен де Булонь у 1862-му році досліджував м’язи, завдяки яким ми посміхаємося, і дійшов цікавих висновків. Про це пише The Huffington Post. Обов’язковою характеристикою кожної посмішки є підняття кутиків вуст за допомогою великих виличних м’язів. Проте лише щира радість виражається на обличчі скороченням м’язів навколо вуст та кругових м’язів очей. Із цих двох типів усмішки, писав Дюшен де Булонь, “перша кориться волі, але другу приводять до дії лише приємні емоції душі”. Коли виникає потреба у штучній усмішці, мозок надсилає сигнал великим виличним м’язам, щоби вони скоротилися. Проте коли нам весело і радісно, сигнали до лицьових м’язів ідуть зовсім від іншої ділянки мозку, пише Psychology Today. Саме тому ми кажемо “аж світиться”, “очі сяють”, коли хтось щиро щасливий.

Психологи Лі Енн Херкер та Дачер Келтнер узяли фотографії дівчат із 141 випускного альбому коледжів, проаналізували, наскільки щирими були усмішки кожної випускниці, та співставили результати з даними довгострокового, 30-річного дослідження, в якому ті брали участь. З’ясувалося, що дівчата, котрі посміхалися щиро, у віці 52 років частіше мали високий рівень хорошого самовідчуття та задоволення своїм шлюбом. Інші дослідники, Ернест Абель та Майкл Крюгер із Університету Вейна виявили кореляцію між “інтенсивністю” щирої усмішки та довголіттям, пише Journal of Psychological Science. Вони розглянули фотографії гравців із бейсбольного альманаху 1952-го року. На час дослідження 46 спортсменів ще були живі. І виявилося, що ті, хто на фото для альманаху усміхався, в більшості випадків жили довше за тих, хто перед камерою був серйозним. Нагадаємо, учені все ж знайшли користь від вдаваної усмішки: вона зменшує стрес і бодай трішечки покращує нам настрій. (Джерело тут)

Ще до теми: 19 видів усмішок

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *