Виховуємо у дошкільників шанобливе ставлення до історичного минулого та буремного сьогодення захисників України

«Наші діти – зерна нації»

Патріотичне виховання дошкільників це невіддільна складова освітнього процесу сучасного закладу дошкільної освіти. Формування національної самоідентифікації та громадянської свідомості починається з раннього віку і триває протягом усього життя. Виховати патріота – ось яке завдання постає перед педагогами.

Впродовж 2022-2023 н.р. в базовому закладі дошкільної освіти №11 «Світлячок» проблема національно-патріотичного виховання дітей дошкільного віку розв’язується під час роботи семінара-практикума, педагогічної ради та перегляду відкритих показів освітніх заходів.

Національно-патріотичне виховання дошкільників здійснюється через формування уявлень про сім’ю, родину, рід і родовід, рідне місто;
через ознайомлення з явищами суспільного життя; формування знань про історію держави, державні символи; ознайомлення з традиціями і культурою свого народу, формування знань про місце України в світі.

Впродовж лютого-березня  в закладі дошкільної освіти пройшли відкриті покази занять з дітьми середньої групи «Наша мова калинова» (до Міжнародного дня рідної мови), з дітьми старшого дошкільного віку «Без верби і калини немає України» (державні та народні символи).

6 квітня 2023 року досвідчений педагог Ірина Матвіїшин провела відкритий показ з дітьми старшої «Б» групи «Козацькому роду нема переводу».

Важливу роль під час показу відігравали активні форми, що стимулювали творчість, ініціативу, самостійне та критичне мислення. Із захопленням діти слухали легенду про землю, на якій Господь поселив українців. Активно  долучились до дискусії «Чи може українська земля захистити себе від ворогів?». Дискусія підвела дошкільників до висновку – «Україну мають захищати українці».

А далі на них чекало дивовижне переміщення у часі козака Мартина, який завітав до закладу у козацькому строї. Разом з ним діти пригадали історичне минуле Запорізької січі. Цікавий ілюстративний матеріал підсилив інтерес дітей.Важливий акцент вихователь зробила на тому, що козаки розбудовували Січ, будували церкви. На острові Хортиці, що посеред Дніпра,  було побудовано церкву Покрови пресвятої Богородиці.

 Не абияку кмітливість та обізнаність проявили дошкільнята під час вікторини. Сам козак Мартин подивувався тому, як багато вони знають про козацьких гетьманів: Хмельницького, Мазепу, Пилипа Орлика. Багато знають і про козацький одяг,  хати-курені, бойову вправу – гопак, козацькі рушниці, гармати, пістолі та шаблі, козацькі човни чайки, куліш. Особливою зброєю козаків були пісні, сміх, жарти та козацькі забави. Козак Мартин разом з дітьми взяв участь у естафетах «На коні» та «Забави кошоварів».

Важким і тернистим був шлях України до Незалежності. В новітній історії Україна є молодою державою, але вже 9 років точиться страшна війна із російськими загарбниками. На захист Батьківщини стали воїни ЗСУ. Діти разом із гостем переглянули відеоролик про військову форму, зброю та військову техніку ЗСУ. Козак Мартин багато дізнався про те, як змінилась зброя вояків. Були коні, а тепер танки та БТРи, літаки та вертольоти. Були рушниці і пістолі, а тепер автомати і кулемети, ракетні установки.

В бесіді з дошкільниками вихователька підняла тему волонтерів. Діти розповіли, як вони долучаються до доброчинних акцій зі збору допомоги нашим воякам.Пригадали і акцію «Смілива гривня». Дошкільнята вже добре знають, що росія – ворог, а Польща та Чехія, Литва та Латвія, Естонія та Фінляндія, Великобританія та  США – наші друзі.

Дитсадок відвідують діти, батьки яких зараз служать в ЗСУ. Щодня вони засилають свої молитви за Перемогу і за кожного захисника, який тримає небо над Україною. А ще – щодня тренуються на фізкультурі, щоб бути вправними і сміливими, як українські захисники. З радістю дошкільнята запросили козака Мартина до ритмічної руханки «Мій тато служить в ЗСУ».

До великодніх свят діти приготували малюнки для наших захисників. Ці малюнки втілили дитячі мрії про Перемогу. Їх автори розповіли про великі парасолі, які захищатимуть від ракет Україну, про велике серце, в якому живе Україна, про мирне небо над Україною. Діти мріють про те, що настане мир і перестануть лунати повітряні тривоги.

І як тут не заспівати «Ой, у лузі червона калина» – патріотичну  пісню, яку співає цілий світ. Лунала дзвінка пісня. Співав козак Мартин. І голосним закликом «Слава Україні!» та «Героям Слава!» завершилась зустріч минулого і сьогодення українських захисників.

Наші діти – зерна нації. Щоб кожний дошкільник став відбірним зернятком і виріс гармонійною особистістю схожою на дозрілий колос, потрібно створити для цього всі умови в сім’ї та дошкільному закладі, посіяти у душу вихованців зернятка пам’яті народної та духовності, здоров’я та працелюбності, культури та краси. Проростуть ці паростки добра – і  виросте колосисте поле життя, наснаги, мудрості і самоповаги майбутньої надії держави. Бо недарма у народі голосять «Козацькому роду нема переводу!»

Людмила Разумна, вихователь-методист

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *