Впровадження програми «Афлатот» – один із шляхів формування у дітей дошкільного віку соціальної та фінансової грамотності

У 2022-2023 н.р. в освітній процес закладів дошкільної освіти
Дрогобицької міської територіальної громади впроваджено міжнародну
програму соціально-фінансової освіти дошкільників «Афлатот». В проєкті
впровадження взяли участь заклади дошкільної освіти №11 «Світлячок», Нагуєвицький заклад дошкільної освіти «Лис Микита» та Рихтицький заклад дошкільної освіти «Сонечко».
Впродовж року проблемі соціально-фінансової освіти в ЗДО №11
«Світлячок» було присвячено моніторингові дослідження, проблемний семінар, семінар-практикум. В рамках семінару-практикуму було проведено перегляд відкритих показів освітніх заходів, інтерактивну педагогічну раду «Соціально-
фінансова освіта дошкільників».

Мета програми «Афлатот» – розкрити дитині навколишній предметний світ духовних і матеріальних цінностей як частини загальнолюдської культури і в процесі пізнання сформувати відповідну поведінку (на доступному рівні усвідомити, що в кожну річ, предмет вкладено працю багатьох людей).
11.05.2023 у базовому закладі дошкільної освіти №11 «Світлячок»
відбувся семінар-практикум керівників закладів дошкільної освіти
Дрогобицької міської ТГ «Соціально-фінансова освіта дітей дошкільного віку. Впровадження Міжнародної програми соціальної та фінансової освіти дітей 3-6 років «Афлатот»».
В заході взяли участь: Любов Зеленко, головний спеціаліст відділу
дошкільної, загальної середньої освіти та позашкільної роботи ДОН ЛОДА, Віталій Вовків, начальник відділу освіти виконавчих органів Дрогобицької міської ради, Ольга Олексюк та Михайло Марченко, заступники начальника відділу освіти виконавчих органів Дрогобицької міської ради, Дарія Строкач – куратор проєкту у Львіській області, вихователь-методист ЗДО №4 м. Городок,
Галина Марчук, директор ЦПРПП ДМР, Іванна Іваніщева, консультант ЦПРПП ДМР, викладачі ДДПУ: Світлана Івахів кандидат педагогічних наук, доцент кафедри загальної педагогіки та дошкільної освіти, Надія Дудник кандидат педагогічних наук, доцент кафедри загальної педагогіки та дошкільної освіти, Віолетта Городиська кандидат педагогічних наук, доцент кафедри загальної педагогіки та дошкільної освіти.
На початку семінару зі словом привітання виступив Віталій Вовків,
начальник відділу освіти ДМТГ. У своєму виступі він наголосив увагу на важливості формування соціально-фінансового мислення та навичок господарювання з дошкільного дитинства, обміну педагогічним досвідом серед керівників закладів дошкільної освіти.
В ході семінару-практикуму було проведено інформаційно-методичну
розминку «Соціально-фінансова освіта дітей дошкільного віку. Міжнародна програма соціальної та фінансової освіти дітей 3-х – 6-ти років «Афлатот», в ході якої Людмила Разумна, вихователь-методист ЗДО №11, ознайомила з історією впровадження міжнародної програми в Україні та на Львівщині.
Учасники ознайомилися з концепцією соціально-фінансової освіти в контексті Державного стандарту (БКДО), метою, структурою програми та її ключовими елементами. Людмилаа Разумна наголосила увагу на необхідності взаємодії з родиною. Залучення батьків розглядається як важлива складова впровадження програми.
В наступному блоці семінару-практикуму було проведено перегляд
освітніх заходів: «Афлатун – наш друг і помічник: навчаємось разом»
(вихователь Надія Ільків), «Я і моя сім’я. Вчуся допомагати дорослим»
(вихователь Наталія Слотило). Заходи проведено з здобувачами освіти
молодшого та середнього дошкільного віку.
Під час методичної паузи Людмила Разумна презентувала результати
впровадження програми «Афлатот» в освітній процес ЗДО №11 «Світлячок» у 2022-2023н.р. Вихователь-методист запропонувала напрацьований алгоритм здійснення організаційно-методичної та практичної роботи, основних напрямків реалізації завдань, форм та методів роботи з педагогами, дітьми та\ батьками. Особливу увагу приділила створенню розвивального середовища, організації пошуково-дослідницької та трудової діяльності, залученню дітей до
творчих та мистецьких видів діяльності.
З метою створення позитивної та комфортної атмосфери під час роботи семінару з її учасниками було проведено музичну руханку «Паперовий оркестр». Автор ідеї – музичний керівник Лілія Новак.
В наступному блоці семінару з педагогами закладу ЗДО №11 «Світлячок» м. Дрогобича, ЗДО «Лис Микита» с. Нагуєвичі, ЗДО «Сонечко» с. Рихтичі було проведено інтерактивний практикум «Соціально-фінансова освіта дошкільників як складова загальнолюдської культури». Під час його проведення педагоги продемонстрували знання нормативно-правових документів, які регламентують впровадження програми «Афлатот» в освітній
процес сучасного ЗДО, професійну компетентність з питань соціально- фінансової освіти, проявили високий рівень колегіальності думки та командного стилю в розв’язанні завдань.
Результативність діяльності педагогів оцінювала експертна група у складі: Лесі Цінцірук – директора ЗДО №11, Лариси Коваленко – вихователя- методиста ЗДО № 11, Оксани Вовків – директора Нагуєвицького ЗДО «Лис Микита», Галини Грицай – директора Рихтицького ЗДО «Сонечко».
Емоційним завершенням інтактивного практикуму стала робота з пазлами «Все буде Україна», що символізувало непорушність кордонів незалежної, вільної і фінансово стабільної європейської країни.
Червоною ниткою через весь інтерактивний практикум проходило
обговорення висловів видатних педагогів минулого про економічну освіту з раннього дитинства: Арістотеля, Й.Песталоцці, В.Сухомлинського, Г.Сковороди, Я.Коменського, К.Ушинського, С.Русової, М.Стельмаховича.
Було побудовано «міст» між минулим і сьогоденням.
На завершення заходу слухачі ознайомились з надзвичайно цікавим і
перспективним досвідом впровадження програми «Афлатот» в Рихтицькому

ЗДО «Сонечко», який презентувала Юлія Михлик, вихователь-методист. Учасники почерпнули інноваційний та перспективний досвід: вивчення космосу та сонячної системи, вирощування курчат в інкубаторі та виведення з кокона метелика в дослідницькій лабораторії.
На перспективності досвіду впровадження програми «Афлатот»
наголосила під час презентації і Оксана Вовків, директор Нагуєвицького ЗДО «Лис Микита».
В ході роботи семінару функціонувала виставка методичного та
дидактично-розвивального матеріалу за програмою.
Підсумок роботи семінару-практикуму підвела Любов Зеленко,
координатор проєкту, головний спеціаліст відділу дошкільної, загальної середньої освіти та позашкільної роботи ДОН ЛОДА. Високу оцінку роботи семінару дала Дарія Строкач, куратор проєкту у Львівській області, Ольга Олексюк та Михайло Марченко, заступники начальника відділу освіти виконавчих органів ДМР. Високу оцінку висловили і колеги-керівники закладів дошкільної освіти.

Людмила Разумна, вихователь-методист

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *