«Все починається з малого…»

Проблема виховання патріотизму сьогодні перебуває у центрі уваги суспільства, адже події на сході України значною мірою є одним із результатів неуважності до громадянського виховання у нашій державі. Актуальність проблеми зумовлена необхідністю виховання патріотизму, починаючи з періоду дошкільного дитинства. Адже саме на цьому етапі життя особистості здійснюється формування культурно-ціннісних орієнтацій дитини, розвиток її відчуттів, сприймань, емоцій, мислення. Відбувається соціальна адаптація в суспільстві, здійснюється процес національно-культурної самоідентифікації, усвідомлення себе в довколишньому світі. 

Вагомим засобом національно-патріотичного виховання є ознайомлення з державними і народними символами України. Важливо дітей дошкільного віку ознайомлювати з культурними і матеріальними цінностями родини і народу, пояснювати зв’язок людини з минулими і майбутніми поколіннями, виховувати розуміння сенсу життя, інтерес до родинних і народних традицій.

16.03.2023 року в базовому закладі дошкільної освіти №11 «Світлячок» було проведено інтегроване заняття з дітьми старшого дошкільного віку «Без верби і калини немає України». Провідною ідеєю заняття, яке розробила та провела вихователь вищої категорії «вихователь-методист» Орислава Романишин, було формування національної само ідентифікації старших дошкільників через ознайомлення з державними і національними символами.

Проведенню заняття передувала велика кропітка праця, адже ознайомлення з державними символами – прапором, гербом та гімном –   починається вже з молодшого дошкільного віку. Впродовж дошкільного дитинства у дітей формують стійкі знання про те, що ми живемо в Україні, наша рідна мова українська і всі ми – українці. Події останнього року показали, що діти тонко відчувають тему сьогодення. Зовсім по дорослому старші дошкільники обґрунтовують свої визначення війни в Україні. Вже невід’ємною частиною життя в дитсадку стали спільна молитва за Україну і її захисників, виконання гімну. Вихованці Орислави Романишин легко знаходять Україну на глобусі, віднаходять не лише синьо-жовтий стяг, а й прапори країн друзів – Польщі, Великобританії, Німеччини, Сполучених штатів Америки, країн Євросоюзу. В дошкільників сформовані знання про національні символи-рослини, обереги. З недавніх часів особливу увагу в дітей заслужили не лише верба і калина, а й соняшник – символ загиблих у російсько-українській війні.

На заняття до дітей завітала місіс Браун з Великобританії. Її бабуся і дідусь народились в Україні, а згодом опинились в чужині. Саме від них вона вперше почула про чудовий край із мовою солов’їною.

Впродовж заняття разом із гостею з далекої Британії діти мандрували у минувшину. Початкові знання з історії вже цілком їм до снаги. Коли з’явився Герб – Тризуб? Хто першим захищав Батьківщину від бусурманів під синьо-жовтою хоругвою? Де ми можемо побачити тризуб? На ці та інші цікаві питання діти із задоволенням розповідали нашій гості.

А щоб було веселіше разом пограли в цікаву гру з синьо-жовтими стрічками. Настрою додала патріотична пісня «Пес Патрон». На завершення гри діти склали з синьо-жовтих стрічок прапор України та заспівали Гімн України. Разом з дітьми його виконувала і місіс Браун. Адже дідусь і бабуся навчили її співати його змалечку.

А в подальшому на учасників заняття чекав перегляд відео-ролику «Легенди про Вербу», бесіда про рослини-символи. Навчили дошкільнята гостю і весняночки «Ой, верба-вербиченька», такої ніжної та лагідної.

Особливого емоційного фону додала інсценівка «Як дівчина з калиною розмовляла». І як же ж тут не заспівати славетну на весь світ  «Ой, у лузі червона калина».

Надовго запам’ятається дітям ця зустріч. Вони горді, що називаються українцями. Любов до України вже живе у їх серденьках. Все починається в дитинстві, все починається з малого…

Україна вистоїть  і переможе. Адже за майбутнє наших дітей сьогодні  і на півночі, і на сході, і на  півдні країни стоять наші мужні захисники.   Все буде Україна!!!

Вихователь-методист Людмила Разумна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *